Srovnání protibiologické ochrany ČR a vybraných zemí EU - Soukupová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Srovnání protibiologické ochrany ČR a vybraných zemí EU Systém zajišťování hygienicko-epidemických opatření v rámci České republiky vyplývá ze zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, který stanovuje soustavu orgánů ochrany veřejného zdraví, a z vyhlášky č. 440/2000 Sb., kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení. Někdy může docházet k neporozumění jednotlivým úkolům, které jsou kladeny na orgány ochrany veřejného zdraví i na složky integrovaného záchranného systému. Tyto úkoly je třeba znát pro plnění stanovených úkolů, i pro zajištění důkladných hygienických a epidemiologických opatření. Každý stát má svůj vlastní systém biologického zabezpečení, který je mnohdy odlišný od České republiky. V rámci ochrany obyvatelstva České republiky je třeba znát legislativní zabezpečení či systém záchytu biologických agens u států sousedících tj. na Slovensku, v Německu, v Rakousku a v Polsku, a to proto, aby mohla být příhraniční spolupráce účinnější a spolehlivější. Práce porovnává způsoby zabezpečení protibiologické ochrany v České republice i u států s ní sousedících. Zároveň tato práce upozorňuje na rozdíly v legislativní úpravě a při zabezpečování protibiologické ochrany a to jak z pohledu základního, tak i z pohledu odborného zabezpečení. Na základě těchto porovnání a na základě stanovených kritérií se dospělo k závěru, že Česká republika je dostatečně připravená na zvládnutí útoku pomocí B-agens a že některá země má propracovanější protibiologickou ochranu.
Comparison of anti biological protection of the CR with selected EU countries
Keywords: biologická agens; biologická ochrana; civilní ochrana; systém záchytu biologických agens; Integrovaný záchranný systém; biological agents; biological protection; civil protection; system for detection of biological agents; Integrated Rescue System