Životní situace rodin dlouhodobě žijících na dávkách sociální pomoci - Beranová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se teoreticky i prakticky zabývá problémem životních podmínek rodin dlouhodobě žijících na dávkách sociální pomoci. Hlavním cílem práce bylo prostřednictvím případových studií popsat životní situaci vybraného vzorku rodin žijících v závislosti na státním systému sociální ochrany se zaměřením na sociální podmínky života těchto rodin. Dílčím cílem práce bylo postihnout také případnou souvislost životních podmínek rodin s výskytem sociálně patologických jevů a trestné činnosti v těchto rodinách. V rámci kvalitativního výzkumu jsem pro získání dat použila metodu zúčastněného pozorování a rozhovor pomocí návodu. Pozorování probíhalo v průběhu návštěv rodin a rozhovorů s jednotlivými členy rodiny. Rozhovory byly zaměřeny na několik předem stanovených témat. Z dat získaných na základě pozorování a rozhovorů se členy rodin jsem sestavila čtyři případové studie. Následné porovnání případových studií ukázalo souvislost mezi životem rodin v závislosti na finanční podpoře státu a výskytem negativních jevů jakými jsou trestná činnost a závislost na návykových látkách. Tyto jevy negativně ovlivňují mezilidské vztahy v rámci rodin, přispívají k psychické a emocionální devastaci jejích členů a narušují fungování rodiny jako celku. Dále lze konstatovat, že zkoumané rodiny žijí díky nízké finanční podpoře státu ve stavu příjmové chudoby. Jejím důsledkem je určitý stupeň izolovanosti rodin od jejich sociálního okolí. Trestná činnost a sociálně patologické jevy sociální izolaci rodin ještě umocňují. Rodiny se pokouší řešit řadu existenčních problémů, především v oblasti bydlení a zaměstnání. Tyto problémy řeší sami nebo za pomoci širší rodiny. Jejich snahy však z různých důvodů nejsou úspěšné. Jsou tedy i v těchto oblastech odkázány na pomoc a podporu z vnějšího okolí, které se jim v současnosti nedostává.
Conditions of Life of Families Living on Social Allowances in the Long Term
Keywords: chudoba; rodina; sociální dávky; sociální vyloučení; životní situace; poverty; family; social allowances; social exclusion; life situation