Pocta Toyen (Marii Čermínové). Autorská kniha - Skopcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se skládá ze dvou částí, písemné a praktické. Předmětem písemné části je život a dílo surrealistické umělkyně Toyen. Navzdory tomu, že je Toyen známa především jako malířka, já v této práci nahlížím na Toyen především jako na prvotřídní ilustrátorku a grafičku. Praktická část je potom zhotovení autorské knihy inspirované grafickou tvorbou Toyen. Hlavními inspiračními zdroji mi byly především kresebné cykly z válečného období, jako je Střelnice, a její umělecky zpracovaná erotická tématika, které se věnovala v celém průběhu své tvorby. Výsledkem je zhotovení autorské knihy o patnácti listech včetně přebalu a předsádky. Cílem mé práce nebylo pouze shrnutí a zpracování tvorby této umělkyně, ale především vzdát tímto způsobem poctu Toyen.
Tribute to Toyen. Artist´s book
Pocta Toyen
Keywords: Toyen; Autorská kniha; český surrealismus; Toyen; Author´s book; Czech surrealism