Využití procesu extruze při produkci bioplynu ze sena - Braun, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Peletky ze senáže, respektive sena byly extrudovány ve vysokotlakém extrudéru dle UV CZ 21314 při různých provozních parametrech. Zkoumaným parametrem při konstantní době zdržení v extrudéru byl extruzní tlak a sušina. Nejvyšší produkce metanu (CH4) při fermentaci o teplotě 40°C byla mapována ze senáže s obsahem sušiny 10,6 - 11 % upravené extruzním tlakem 1,37 MPa. Nejvyšší produkce CH4 při fermentaci o teplotě 50 °C byla mapována ze senáže s obsahem sušiny 13,5 - 16,7 % upravené extruzním tlakem 1,37 - 1,66 MPa. Pro nejvyšší produkci CH4 při teplotě fermentace v rozmezí 40 - 50 °C byl odhadnut optimální extruzní tlak 1,35 - 1,4 MPa a obsah sušiny 11,5 %. Při hodnocení efektivnosti investice byla použita diskontující čistá současná hodnota investice (ČSHI), která je nejpoužívanější a ve většině případů nejvhodnější.
Using of process the steam explosion at production of biogas from hay
Keywords: travní senáž; struktura lignocelulózy; parní exploze; peletky; bioplyn; haylage; structure of lignocellulose; steam explosion; pellets; biogas