Staphylococcus saprophyticus - IMC v Nemocnici České Budějovice a.s. - Čížková, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této bakalářské práce je seznámení se s mikrobiologickým vyšetřením infekcí močových cest, osvojení si jak semikvantitativního, tak kvantitativního vyšetření moče a možnosti následné identifikace vedoucí k diagnostice patogenů na Oddělení lékařské mikrobiologie v Nemocnici České Budějovice, a.s. Dalším cílem je vyhodnocení výsledků 100 pozitivních vzorků moče z roku 2021 na bakterii Staphylococcus saprophyticus a následné porovnání výsledků s odbornými zdroji. Úvodní část bakalářské práce se věnuje především základním informacím týkajících se infekce močových cest, jejím příznakům, etiologii a následné klasifikaci. Dále je zde popsáno samotné vyšetření moče, a to jak fyzikální, chemické, biochemické, tak především mikrobiologické. V závěru úvodní části je bakalářská práce věnována rodu Staphylococcus a dále konkrétně jednomu zástupci tohoto rodu, a to bakterii Staphylococcus saprophyticus. V metodické části této práce jsou popsány postupy zpracování moče, které zachycují reálné mikrobiologické zpracování vzorků moče na Oddělení lékařské mikrobiologie v Nemocnici České Budějovice, a.s. Autor zde popisuje semikvantitativní vyšetření, kvantitativní vyšetření, identifikaci patogenních bakterií a následný postup ke stanovení citlivosti k antibiotikům. Výsledky výzkumu jsou statisticky vyhodnoceny a znázorněny pomocí grafů. Pro vyhodnocení byly použity údaje z nemocničního systému, kde se pracovalo se 100 pozitivními vzorky moče na bakterii Staphylococcus saprophyticus z roku 2021.
Staphylococcus saprophyticus - UTI in Nemocnice České Budějovice a.s.
Keywords: Staphylococcus saprophyticus; infekce močových cest; mikrobiologické vyšetření; antibiotika; Staphylococcus saprophyticus; urinary tract infection; microbiological examination; antibiotics