Využití neinvazivní plicní ventilace v přednemocniční neodkladné péči - Filipová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Neinvazivní plicní ventilace je metoda, která je v nemocniční péči poměrně běžně užívána a ve vybraných stavech se mnohdy jedná o poslední způsob, jak se u pacientů vyhnout invazivnímu zajištění dýchacích cest. I přesto, jaký přínos má pro indikované pacienty, v přednemocniční péči se k jejímu využití přiklání jen výjimečně. Pro některé zdravotnické záchranáře se jedná o metodu, se kterou mají jen minimum zkušeností. Stejně tak jejich znalosti ohledně této problematiky vycházejí z osobní praxe, která je často tvořena z několika mála aplikací neinvazivní ventilace v nemocničním zařízení. Ve své práci jsem se snažila vytvořit ucelený souhrn informací, který by nelékařskému zdravotnickému personálu pomohl sjednotit a zároveň rozšířit jejich znalosti o dané problematice, která je více rozebrána v nejrozsáhlejší kapitole teoretické části této práce. Cílem práce bylo zmapovat využití neinvazivní plicní ventilace v přednemocniční neodkladné péči v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina a zjistit informovanost zdravotnických záchranářů ohledně této problematiky ve vybraných krajích. Tyto cíle byly realizovány kvalitativní metodou prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Provedený výzkum ukázal, že využití dané metody v přednemocniční neodkladné péči není příliš rozšířené. Nejčastěji je to vlivem minimálních zkušeností a nedostatečné edukace lékařského i nelékařského zdravotnického personálu. Informovanost zdravotnických záchranářů ohledně této problematiky je vesměs povrchová. Většina jejich znalostí je tvořena pouze osobními zkušenostmi, které byly získány při jejím využití a nejsou dále rozšířeny a uceleny. Tato práce by mohla být dále používána jako studijní materiál pro nelékařský zdravotnický personál.
Use of noninvasive pulmonary ventilation in pre-hospital emergency care
Keywords: Neinvazivní plicní ventilace; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnický záchranář; umělá plicní ventilace; dýchací systém; respirační insuficience.; Non-invasive pulmonary ventilation; pre-hospital emergency care; healthcare staff. artificial lung ventilation; respiratory system; respiratory insufficiency