Sebereflexe u klientů s psychosomatickými poruchami - Salzerová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2015)
V této práci se zabývám psychosomatickými poruchami v souvislosti se sebereflexí,alexithymií a všímavostí. Bakalářská práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část. V teoretické části popisuji, co je předmětem psychosomatiky a jaké jsou formy sebereflexe.Zmiňuji také terapeutické přístupy a vysvětluji problematiku duševní nemoci alexithymie. Poslední kapitola je zaměřená na schopnosti spojené s všímavostí. Praktická část je kvantitativní a najdeme zde srovnání jednotlivých hodnot v dotaznících na alexithymii (TAS-20), sebereflexi (Škála sebereflexe a vhledu) a všímavost (Dotazník pěti aspektů všímavosti). Cílem je prozkoumat, jaké jsou rozdíly v dotaznících a zjistit, jestli s tím souvisí terapeutická sezení.
Self-reflection in clients with psychosomatic disorders
Keywords: psychosomatika; sebereflexe; mindfulness; alexithymie; emoce; terapie.; psychosomatic; self-reflection; mindfulness; alexithymia; emotion; therapy.