Válka žádaným tématem? Eseje F. V. Krejčího z roku 1915 jako podnět literární polemiky. - Vitoňová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je reflexe otázky první světové války jako vhodného literárního tématu prezentované v knize esejí českého spisovatele a kritika Františka Václava Krejčího na přelomu 19. a 20. století Doba: Essaye z roku 1915. Na základě jejich podrobné ideové analýzy a dobového kritického ohlasu v recenzích a článcích uveřejněných v denním tisku během války a studií, jež se osobností Františka Václava Krejčího a jeho názory na potřebu literární (umělecké) tvorby inspirované válkou zabývají, osvětlit motivaci a zdroje, jež k vyhraněným názorům tohoto významného literárního a uměleckého kritika přispěly. Představit F. V. Krejčího jako vůdčí osobnost literárního hnutí 90. let 19. století, jež svými pozdějšími postoji k válce a jí chápané potřebě české literatury bezprostředně na ni reagovat, vyvolala četné polemiky a kritická hodnocení (např. F. X. Šaldy, uznávané kritické osobnosti první poloviny 20. století).
War Being a Topic in Demand? F. V. Krejčí ´s Essays from the Year 1915 as an Impulse to Literary Polemics.
Keywords: F. V. Krejčí; moderna; populární eseje; válečná literatura; první světová válka; dobový (válečný) tisk; F. V. Krejčí; modernism; popular essays; war literature; World War I; period (war) press