Porovnání modelu utopie u Philipa Freneaua a Timothy Dwighta - Osuchová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem a komparací utopických básní Rostoucí sláva Ameriky od Philipa Freneaua a Dobytí Kanaánu od Timothy Dwighta. Básně jsou ovlivněny americkým utopickým myšlením druhé poloviny 18. století. První část se soustředí na historicko-společenský kontext vzniku obou básní. Poté představuje rysy a významná díla utopie v americké literatuře daného období. Druhá část je věnována životu a dílu Philipa Freneaua a Timothy Dwighta. Posléze popisuje a porovnává zvolené básně.
Comparison of Utopian Model of Philip Freneau and Timothy Dwight
Keywords: Philip Freneau; Timothy Dwight; utopie; utopická společnost; utopická komunita; utopická literatura; Philip Freneau; Timothy Dwight; utopia; utopian society; utopian community; utopian literature