Der Topos des Unterwegsseins in ausgewählten Prosawerken von Peter Henisch - Kügel Karkušová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato literárně-vědecká práce se zabývá analýzou vybraných románů rakouského autora Petera Henische. Tezí této práce je, že autor používá určitou literární strategii, která se ukazuje ve čtyřech universálních tématech, jež se dají shrnout pod topos ‚qUnterwegssein (volně přeloženo ‚qna cestě''). Těmito universálními tématy jsou Grenzenüberschreiten (překračování hranic), Generationenkonflikt (generační konflikt), Gesellschaftskritik (kritika společnosti) a Interkulturalität (interkulturalita). Tato teze je dokazována na třech románech ‚Die kleine Figur meines Vaters' (1975), ‚Schwarzer Peter' (2000) a ‚Die schwangere Madonna' (2005), protože právě v nich tato jmenovaná témata dominují. Prvním krokem analýzy je interpretace jednotlivých románů, jejíž cílem je jasné ohraničení a definování čtyř univerzálních témat. Každé z těchto témat je pak v jednotlivých románech děleno na různé aspekty, které jsou podloženy citáty. Druhým krokem je pak porovnání těchto aspektů metodou paralelních míst. Výsledkem tohoto srovnání je zjištění, že ve všech třech románech se vyskytuje několik shodných aspektů. Dále jsou přítomny i další aspekty objevující se jen v některých románech, které ale také existenci univerzálních témat potvrzují. Důkazem toho, že tato témata se vyskytují v několika románech opakovaně, je potvrzena i má teze literární strategie.
The Topos of Being on the Way in selected prosaic works of Peter Henisch
Keywords: Peter Henisch; Topos; literarische Strategie; literární strategie; Unterwegssein; Grenzenüberschreiten; Generationenkonflikt; Gesellschaftskritik; Interkulturalität; překračování hranic; generační konflikt; kritika společnosti; interkulturalita; Peter Henisch; topos; literary strategy; Being on the way; crossing borders; conflicts between generations; criticizing society; interculturality