HISTORICKÝ PROFIL RYBNÍKÁŘSTVÍ STŘEDNÍHO POLABÍ - Kalicovová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá historickým vývojem slavné minulosti rybníkářství v oblasti Středního Polabí s cílem upozornit na zmíněnou oblast a připomenout významné jedinečné rybníkářské a vodohospodářské stavby. Je zmapován postupný vývoj ve středolabské oblasti, přesněji řečeno na území bývalého komorního panství Poděbradského, panství Chlumeckého, Dymokurského, Lyského a královského panství Nymburského. Zaznamenán je rozkvět rybníkářství i jeho následný úpadek s přihlédnutím k současnému stavu. Informace byly dále analyzovány a na reprezentativních příkladech ukázán původní a stávající počet rybníků i jejich hektarové výměry v rámci sledovaného území.
HISTORICAL PROFILE OF FISH FARMING IN THE MIDDLE ELBE REGION
Keywords: Rybářství; rybníkářství; rybník; rybniční soustavy; umělý kanál; Střední Polabí; meliorace; rybník Blato; Lánská strouha; Poděbradsko; Nymbursko; Chlumecko; Dymokursko; Lysko Lysá nad Labem; Jiří z Poděbrad; Jagellonci; Džber poděbradský; Jakub Krčín z Jelčan.; Fishing; fish farming; fish pond; pond systems; artificial canal; Middle Elbe Area; Blato pond; Lásnká strouha (ditch); Poděbradsko; Nymbursko; Chlumecko; Dymokursko; Lysko Lysá nad Labem; Jiří from Poděbrad; Jagellons; Pail of Poděbrady (Džber); Jakub Krčín from Jelčany.