Česká tavená plastika - Libenský a Brychtová - Štědrová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
ANOTACE Lenka Štědrová Česká tavená plastika - Brychtová a Libenský Tématem bakalářské práce jsou zejména osobnosti Jaroslava Brychtová a Stanislav Libenský, kteří vypracovali a zdokonalili technologii skleněné tavené plastiky v Čechách a vznik technologie samotné. Zaměřuje se na život Brychtové a Libenského, jejich společnou spolupráci, průřez celou tvorbou, výstavní činnost a na muzejní expozice, kde autoři prezentují svá díla. Dále zaznamenává okolnosti vývoje tavené plastiky v experimentálním středisku tavené plastiky při národním podniku Železnobrodské sklo v Železném Brodě a následně ve studiu Lhotský, s.r.o. na Pelechově. Časově se práce soustředí na období 2. poloviny 20. století a je v ní zaznamenán následný vliv této technologie na českou výtvarnou scénu a kontext s dobou. Součástí textu jsou rozbory několika vybraných děl umělecké dvojice Brychtová a Libenský a jejich umělecký popis. Cílem práce je představit tavenou plastiku a umělce, kteří se jí věnují a ukázat její výjimečnost v českém i zahraničním kontextu sklářského výtvarnictví. Vedoucí práce: prof. PhDr. Petr Fidler
The Czech Cold casting - Libensky and Brychtova
Keywords: sklo; sklářství; tavená plastika; Brychtová; Libenský; glass; glass; cold casting; Brychtova; Libensky