Mše Vojtěcha Jírovce z katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích - Zaimlová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá dílem Missa Solennis, které je unikátně uloženo v rukopisných hlasech v Katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Cílem práce je především spartace této rozsáhlé mše pro velké obsazení nástrojů. Autorem mše je Vojtěch Jírovec (1763 ? 1850). Narodil se v Českých Budějovicích, ale působil a byl uznáván ve významných evropských hudebních centrech ? především ve Vídni, Neapoli, Paříži a Londýně. Práce mapuje i životopis skladatele a jeho tvorbu.
The Mass of Vojtěch Jírovec from the St. Nicolas cathedral in České Budějovice