Psychologicko-etické aspekty posledních věcí člověka - Kümmelová, Magda (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá posledními věcmi člověka z psychologicko-etického pohledu, neopomíjí však ani náhled sociální. S tématem je zde pracováno také v souvislosti vybraných současných etických systémů, především deontologismu a utilitarismu, vzhledem k tématu práce je pojednáno také o bioetice. Z oblasti psychologie se práce podrobněji věnuje existenciální psychoterapii, respektive logoterapii rakouského psychologa Viktora E. Frankla. Je zde zahrnuta také problematika pohřbívání, možnosti posledního rozloučení, a to i v religionistickém a etnickém náhledu. Stěžejní část práce se zabývá především potřebnou psychosociální péčí o nevyléčitelně nemocné, umírající a jejich blízké v období pre finem, in finem a post finem u očekávaného úmrtí dospělých, a vlivem této péče na prožívání finálního období života umírajících a následného truchlení pozůstalých. V práci je v krátkosti zmíněno i téma paliativní a hospicové péče. Práce rovněž sleduje zhodnocení vlivu posledního rozloučení na průběh truchlení pozůstalých. Inspirací pro psaní práce byly kromě odborné literatury a dalších odborných zdrojů ve značné míře i vlastní mnohaleté pracovní zkušenosti autorky, díky kterým je práce doplněna četnými vlastními kazuistikami.
Psychologically-ethical aspects of the very last issues of a person
Keywords: etické systémy; utilitarismus; deontologie; Kant; Viktor E. Frankl; logoterapie; pohřbívání; pohřeb; umírající; smrt; úmrtí; pozůstalí; paliativní péče; hospic; bioetika; psychosociální péče; komplikované truchlení; ethical systems; utilitarianism; deontology; Kant; Viktor E. Frankl; logotherapy; burial; funeral; dying; death; decease; survivors; palliative care; hospice; bioethics; psychosocial care; complicated grieving