Vývoj hypoték a podmínek pro schválení úvěru pro fyzické osoby - Pešková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé diplomové práce je porovnání podmínek pro získání hypotečního úvěru u více bankovních institucí, vyhodnocení šetření mezi lidmi a zhodnocení současného stavu hypotečního bankovnictví v ČR a jeho předpokládaný vývoj. V teoretické části popisuji bankovní ústavy a jejich postavení v bankovním sektoru v rámci hypotečního bankovnictví v České republice. Dále objasňuji, co vše zahrnuje hypoteční úvěr pro fyzické osoby, jeho financování, uvádím charakteristické rysy úvěru, popisuji průběh, poskytnutí a schválení hypotečního úvěru, čerpání a nakonec splácení úvěru. V analytické části práce stručně charakterizuji tři vybrané bankovní instituce a dále popisuji jednotlivé druhy nabízených hypotečních úvěrů. Pro svoji diplomovou práci jsem si vybrala následující bankovní ústavy: Raiffeisenbank, a. s., Československou obchodní banku, a. s. (dále již jen ČSOB, a. s.) a Komerční banku, a. s. (dále již jen KB, a. s.). Také jsem se věnovala analýze mezi veřejností pomocí dotazníkového šetření. Dále pro porovnání podmínek hypoték uvádím 2 praktické příklady v rámci tří vybraných bankovních institucí, na nichž ukazuji výhody a nevýhody jednotlivých bank. V závěru je vybrána banka, která je pro klienta nejperspektivnější. Dle zjištěných údajů na orientačních propočtech jednotlivých bank vychází dle mého názoru jako nejperspektivnější banka pro klienta ČSOB, a. s.
Development of mortgages and conditions for approval of a credit for physical entities
Keywords: Hypoteční úvěr; úroková sazba; zástavní hodnota; pojištění; splácení; Mortgage credit; interest rate; collateral value; insurance; paying-off