Forenzní radiologie - Klímová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem mé bakalářské práce je forenzní radiologie. Tento obor představuje pro forenzní medicínu velmi cenný a mnohdy i nezastupitelný nástroj. Díky rozvoji, který nastal zejména v minulých letech, se do centra pozornosti dostávají kromě skiagrafie i další zobrazovací metody výpočetní tomografie a magnetická rezonance. Ačkoli tento rozvoj napomohl k větší popularitě tohoto oboru, není mu v odborné literatuře věnováno příliš mnoho prostoru. Mým záměrem je v práci ukázat, že forenzní radiologie představuje nesmírně zajímavou a prospěšnou kapitolu radiologie, která rozhodně stojí za pozornost. V teoretické části jsem se snažila o stručné shrnutí poznatků, které jsem získala při studiu odborné literatury a článků týkajících se této tématiky. V úvodu teoretické části je seznámení s oborem forenzní medicíny se zaměřením na postupy používané v České republice. Další kapitoly představují historii forenzní radiologie, stručné shrnutí základních principů jednotlivých zobrazovacích metod a následně popis jejich využití v rámci forenzní medicíny. Jelikož jsou některé z indikací v klinické praxi ne zcela běžné (např. střelná a střepinová poranění), je připojen i stručný popis těchto zranění a mechanismus jejich vzniku. Samostatná kapitola je věnována dentální identifikaci, která představuje velmi významnou metodu identifikace, v níž nacházejí zobrazovací metody značné uplatnění. Poslední kapitola teoretické části je věnována postavení forenzní radiologie ve světě a shrnutí jednotlivých organizací, které byly na podporu tohoto oboru založeny.Praktická část je rozdělena do dvou částí. V první z nich jsou zpracovány výsledky dotazníkového šetření. Tato část má za úkol zmapovat využití zobrazovacích metod v soudním lékařství v České republice. Dotazníky byly anonymní a obsahovaly celkem jedenáct otázek. Komunikace probíhala prostřednictvím e-mailu. Dotazníky byly rozeslány na všech 14 pracovišť v České republice. Návratnost byla 65%.Na výzkumu se tedy podílelo celkem 9 pracovišť. Výsledky z dotazníkového šetření byly statisticky zpracovány a prezentovány pomocí přehledných tabulek a grafů.V druhé části jsou zpracována data získaná ve Vojenském ústavu soudního lékařství, ÚVN Vojenské fakultní nemocnice Praha (VÚSL). Cílem této části je ukázat praktické využití zobrazovacích metod na jednom z pracovišť soudního lékařství v České republice. Byla použita data z roku 2014. Výsledky jsou rovněž zpracovány a prezentovány prostřednictvím tabulek a grafů.Výsledky dotazníkového šetření přinesly cenné informace o používaných zobrazovacích metodách, o personálním a technickém vybavení jednotlivých pracovišť, o využití dostupných metod pro jednotlivé indikace a také o plánech na budoucí rozvoj zobrazovacích metod na pracovištích. Výsledky sběru dat ve VÚSL byly zaměřeny na počet radiologických vyšetření v roce 2014, dále na typ použité zobrazovací metody, na rozsah a indikaci vyšetření. V práci byla stanovena výzkumná otázka: Je skiagrafické vyšetření jedinou zobrazovací metodou využívanou v rámci České republiky v soudním lékařství? Na základě výsledků lze konstatovat, že i když má skiagrafie stále vedoucí postavení, u více než poloviny pracovišť, která se účastnila dotazníkového šetření, již není jedinou používanou zobrazovací metodou. Téměř třetina těchto pracovišť navíc do budoucna uvažuje o použití dalších zobrazovacích metod.
Forensic radiology
Keywords: forenzní radiologie; soudní lékařství; post mortem zobrazování; identifikace; střelná poranění; forensic radiology; forensic medicine; post-mortem imaging; identity verification; gunshot wounds