Analýza modelu typu dravec-kořist s proměnnou funkční odpovědí - Dušáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá analýzou populačního modelu typu dravec-kořist. Práce shrnuje analýzu modelu typu dravec-kořist pro dvě různé funkční odpovědi, Rosenzweigova-MacArthurova modelu s Hollingovou funkční odpovědí typu II a modelu s funkční odpovědí Beddingtonova-DeAngelisova typu. Zároveň práce definuje model s proměnnou funkční odpovědí, která s rostoucím poměrem počtu dravců k počtu kořisti přechází z Hollingovy odpovědi typu II do odpovědi Beddingtonova-DeAngelisova typu. Cílem této práce je provést numerickou bifurkační analýzu definovaného modelu pro různé hodnoty vybraných parametrů. Výsledky bifurkační analýzy jsou ověřeny pomocí numerického řešení definovaného modelu.
Analysis of a predator-prey model with a variable functional response