Práva imigrantů - Soukupová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
S problematikou imigrace se Česká republika setkává po roce 1989. V současné době tvoří cizinci přibližně 2,5% obyvatel ČR. Tento počet patří mezi nejnižší v rámci EU, avšak do budoucna se předpokládá, že se tento počet bude neustále zvyšovat. Lidé přicházející do ČR, hledají lepší životní podmínky a chtějí zde začít nový život. Proto by mělo být součástí státní politiky zajišťovat imigrantům rovný přístup a rovné příležitosti na trhu práce, ve vztahu ke zdravotní i sociální péči. V praktické části byl pro získání potřebných údajů zvolen kvantitativní výzkum formou dotazníkové techniky. Použity byly anonymní dotazníky pro imigranty a veřejnost. Výzkum zaměřený na imigranty byl proveden v institucích zaměřených na pomoc cizincům v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni, Praze. Celkem bylo rozesláno 120 dotazníků. Návratnost dotazníků byla 49%. Výzkumný soubor tedy tvořilo 59 respondentů. Výzkum zaměřený na veřejnost byl prováděn v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a v Třeboni. Celkem bylo rozdáno 110 dotazníků. Dotazníky jsem rozdávala osobně a jejich návratnost byla 100%. Všechny dotazníky byly vyhodnoceny a procentuelně zpracovány do grafů. V práci jsou stanoveny dva cíle. Ke každému cíli byly stanoveny dvě hypotézy. Cíl 1: Zjistit úroveň znalostí imigrantů o právu pracovním a sním souvisejících předpisů - zdravotním pojištěním, dávkami sociálního zabezpečení. Hypotéza č. 1 zní: Více než polovina dotázaných imigrantů zná svá práva. Hypotéza č. 2 zní: Více než polovina dotázaných imigrantů ví, na koho se v případě řešení problému obrátit. . Po vyhodnocení dotazníků první hypotéza nepotvrdila a druhá hypotéza se potvrdila. Cíl 2: Zjistit informovanost veřejnosti o právním postavení cizinců žijících na území ČR. Hypotéze č. 1 zní: Více než polovina dotázaných respondentů nezná práva cizinců žijících na území ČR. Hypotéza č. 2 zní: Více než polovina dotázaných respondentů zná organizace poskytující pomoc cizincům žijících na území ČR. Po vyhodnocení dotazníků se první hypotéza nepotvrdila a druhá hypotéza se potvrdila.
Rights of Immigrants
Keywords: Imigrant; Imigrace; Cizinec; Právo; Lidská práva; Národnostní menšina; Immigrant; Immigration; Alien; Law; Human Rights; Minority