Individuální supervize jako podpora pro pracovníky v sociálních službách v pobytových zařízeních - Bubrlová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá významem individuální supervize pro pracovníky v sociálních službách v pobytových zařízeních. V první části je charakterizován pracovník v sociálních službách. Dále je zde popsáno, jakými odbornými i osobnostními předpoklady by měl disponovat a náplň práce této profese. V druhé části je popsána supervize, její funkce a možná členění. Blíže je zde popsána individuální supervize, průběh supervizní schůzky, důležitost supervizního vztahu a jsou zde zmíněné některé techniky, které mohou být v rámci individuální supervize využívány. Třetí část se týká zavedení individuální supervize do pobytových zařízení. Obsahem zde je charakteristika pobytových zařízení, rozhodnutí, která vedou k zavedení individuální supervize do organizace, kritéria pro výběr vhodného supervizora, proces uzavírání kontraktu, oblasti reflexe pracovníků a ukončení supervize. Závěrečná část přináší příklad individuální supervize pro pracovníky v sociálních službách v Domově pro seniory Hvízdal v Českých Budějovicích a také reflexi teoretických poznatků s praxí v již zmíněném Domově pro seniory.
Individual Supervision as Support for Social Workers in Residential Facilities
Keywords: Supervize; individuální supervize; pracovník v sociálních službách; supervizor; supervidovaný; supervizní vztah; pobytová zařízení; domov pro seniory; Supervision; individual supervision; social worker; supervisor; supervised; supervisory relationship; residential facilities; retirement home