Finanční trh (v kontextu Jihočeského kraje) - Zedník, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Právě se Vám do ruky dostala bakalářská práce, která se zabývá dosud ne příliš zkoumanou problematikou - interakcí finančního trhu a makroekonomických ukazatelů české ekonomiky a pak především ekonomiky Jihočeského kraje. Práce sleduje vývoj vybraných prvků finančního trhu a makroekonomické ukazatele jihočeské ekonomiky, přičemž důraz je kladen na popsání problematiky, samotné statistické šetření, interpretaci výsledků. Hlavním cílem práce je získané výsledky využít pro predikci vývoje ekonomiky Jihočeského kraje s možností aplikovat výsledky dále na vývoj jednotlivých segmentů regionální ekonomiky. Sekundárním cílem je porovnat výsledky statistických šetření vybraných makroekonomických ukazatelů na národní a regionální úrovni. Dílčím cílem práce je snaha o otevření diskuse v odborných kruzích i mezi laickou veřejností nad problematikou vztahu finančního trhu a reálnou ekonomikou zejména s ohledem na probíhající globální hospodářskou recesi. Tohoto dílčího cíle chceme dosáhnout formou publikace výsledků v médiích a na odborných internetových serverech.
Financial market (in context of South Bohemia)
Keywords: Finanční trh; akcie; index PX 50; vývoj kurzu EUR/CZK; nezaměstnanost; HDP; Česká národní banka; průměrná hrubá mzda; vývoz; počet podnikatelů; počet stavebních povolení; počet motorových vozidel; Jihočeský kraj; Finance market; index PX 50; shares; development exchange rate of EUR/CZK; size of mortgages; unemployment; GDP; avarage income; Czech national bank; export; the number of businessman; the number of buildnig licence; thu number of motor vehicles; South Bohemia