Průřezová témata ve výuce matematiky na 2. stupni základní školy - Hanzalová, Adriana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce předkládá možnost zapojení osobnostní a sociální výchovy, mediální výchovy, environmentální výchovy, výchovy k myšlení v evropských a globálních souvislostech, výchovy demokratického občana a multikulturní výchovy do výuky matematiky na druhém stupni základní školy. Diplomová práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část práce definuje pojem průřezová témata, uvádí způsoby zapojení do výuky, charakterizuje jednotlivá průřezová témata včetně jejich začlenění do vzdělávací oblasti Matematika a její aplikace a jejich zařazení v současných učebnicích matematiky. Dále popisuje výukové metody použité v praktické části. Praktická část je zaměřena na aktivity z oblasti Matematika a její aplikace začleňující průřezová témata v různé fázi pojmotvorného procesu. Každá aktivita obsahuje metodiku práce, jsou zde také vloženy pracovní listy. Poslední kapitola obsahuje zhodnocení přínosu aktivit v praxi.
Cross-Curricular subjects in the teaching of mathematics at secondary school
Keywords: průřezová témata; osobnostní a sociální výchova; mediální výchova; environmentální výchova; výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech; výchova demokratického občana; multikulturní výchova; matematika a její aplikace; cross-curricular topics; personality and social education; media education; environmental education; education towards thinking within European and global contexts; education of a democratic citizen; multicultural education; Mathematics and its application