Porovnání výnosů semene a biomasy u množitelských porostů vybraných odrůd trav - Mimra, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma diplomové práce:Porovnání výnosů semene a biomasy u množitelských porostů vybraných odrůd trav. Tato práce se zabývala výnosovou schopností u vybraných odrůd jílků pěstovaných v České republice. Na farmě byly pěstovány celkem 3 odrůdy. Pokus byl založen na pozemcích soukromě hospodařícího rolníka pana Mgr. Pavla Mimry ve Slatině u Vysokého Mýta ve vegetačním období 2012/2013 a 2013/2014. Sledování bylo zaměřeno především na tvorbu výnosových prvků - počet klasů, počet zrn v klasu a hmotnost tisíce zrn. Dále byl sledován během vegetace výskyt plevelů, chorob, škůdců a hodnotil se počet rostlin a odnoží. Sledováno bylo také množství a následné využití zbylé fytomasy semenářských porostů. Na závěr byl porovnán teoretický a skutečný výnos, zhodnocen ekonomický význam a přínos, porovnány náklady a výnosy a navržena vhodná pěstitelská agrotechnika při semenářství jílků.
The comparison of seed production and biomass yield on propagate stands of selected grass varieties
Keywords: Jílek mnohokvětý; semenné porosty; výnosové prvky; obilky; ryegrass; seed growth; yield aspects; grains