Nekalé obchodní praktiky používané českými obchodníky - Vítková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce je zaměřená na nekalé obchodní praktiky a ochranu spotřebitele. Nejprve vysvětluje základní pojmy jako obchod, maloobchod, velkoobchod, podnikatel či spotřebitel a dále se věnuje nekalým obchodním praktikám. Práce také ukazuje instituce a různé organizace, na které je možné se obrátit v případě podezření spotřebitelů na nekalou obchodní praktiku. Pro spotřebitele je velmi důležité znát svá práva, co se týče nákupu. Tato práce je postavena na zákoně č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a na směrnici Evropského parlamentu a Rady 2005/29/ES, o nekalých obchodních praktikách, kde je možné najít veškeré informace týkající se práv spotřebitelů a povinností prodávajících. Situace je zjišťována pomocí dotazníkového šetření a také pomocí řízeného hloubkového rozhovoru s ředitelem kontroly České obchodní inspekce. Cílem práce je zhodnocení těchto nekalých obchodních praktik používaných českými obchodníky. Účelem je zjistit rozsah a případný dopad na zákazníky a jak tyto situace řeší Česká obchodní inspekce.
Unfair Commercial Practices Used by the Czech Retailers
Keywords: nekalé obchodní praktiky; ochrana spotřebitele; obchod; obchodník; spotřebitel; zákon; právo; směrnice; dotazník; řízený hloubkový rozhovor; Česká obchodní inspekce; unfair commercial practices; consumer protection; commerce; businessman; consumer; act; right; directive; questionnaire; controlled in-depth interview; the Czech Trade Inspection Authority