Fenomén migrace a Česká republika - Hölclová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřena problematiku migrace, uprchlictví a azylové řízení. V první části je podáno vysvětlení základních pojmů, které jsou spojeny s migrací a uprchlictvím. V druhé části se zabývá problémem uprchlictví v České republice po roce 1989 a postavením uprchlíků v české společnosti. Třetí část diplomové práce poukazuje na to, že v českých a československých dějinách docházelo také k situacím, kdy lidé naopak z území českých zemí odcházeli či dokonce prchali. Čtvrtá část diplomové práce se zabývá situací v České republice jakožto státu, který se stal součástí Evropské unie. Tato část se zamýšlí nad tím, jak Evropská unie řeší otázky týkající se azylové a migrační politiky. Jaká stanoviska Evropská unie zaujímá a jak se situace v azylové politice v Evropské unii změnila a jak se nyní vyvíjí.
Phenomenon of migration and the Czech Republic
Keywords: Migrace; azyl; uprchlík; Evropská unie; azylové řízení; migration; refugees; asylum politic; European union