České zdravotnictví pohledem klientů z arabských zemí - Toumová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Stále dochází k velké migraci obyvatelstva. Tato migrace se projevuje také v českém zdravotnictví. V současné době se zvyšuje především počet cizinců z arabských zemí. Je to dáno také současnou politickou situací v těchto státech. Teoretická část je rozdělena do několika částí. První část se zabývá arabskými státy. Popisuje, které země se řadí do této oblasti, a charakterizuje vybrané státy. V poslední části této kapitoly je uvedena historie arabského zdravotnictví. Další kapitoly se zabývají muslimy v českých zemích, zdravotním stavem arabského obyvatelstva a nárokem arabských pacientů na českou zdravotní péči. V následující kapitole jsou popsaná specifika ošetřování muslimských pacientů. Na tato specifika navazuje kapitola multikulturní ošetřovatelství a všeobecné sestry. Poslední kapitola teoretické části práce se zabývá etickými aspekty multikulturního ošetřovatelství. Práce má stanovené čtyři cíle. Hlavní cíl: Zjistit zkušenosti arabských pacientů s poskytovanou péčí v českém zdravotnictví. Dílčími cíli pak jsou: Cíl 1: Zjistit nejčastější problémy při ošetřování arabských pacientů z pohledu sestry. Cíl 2: Zjistit zkušenosti arabských pacientů při kontaktu se zdravotnickým personálem. Cíl 3: Zjistit rozdíly v poskytování zdravotní péče v České republice a arabských zemích. Na základě těchto cílů byly stanoveny výzkumné otázky. Hlavní výzkumná otázka: Jaké jsou zkušenosti arabských pacientů s poskytovanou péčí v českém zdravotnictví? VO 1: Jaké jsou nejčastější problémy při ošetřování arabských pacientů z pohledu sestry? VO 2: Jaké jsou zkušenosti arabských pacientů při kontaktu se zdravotnickým personálem? VO 3: Jaké jsou největší rozdíly v poskytování zdravotní péče v České republice a arabských zemích? K dosažení cílů a zodpovězení výzkumných otázek bylo provedeno kvalitativní šetření formou polostrukturovaných rozhovorů s arabskými pacienty a dále pak se všeobecnými sestrami. K získání respondentů bylo využito techniky sněhové koule. Kritériem pro výběr respondentů bylo, že pocházeli z arabských zemí a zároveň se setkali se zdravotní péčí v České republice. Celkově bylo získáno 17 respondentů. Kritériem pro výběr sester bylo, že během výkonu svého povolání poskytovaly ošetřovatelskou péči pacientům z arabských zemí. Rozhovor byl proveden s 10 všeobecnými sestrami. Rozhovory byly doslovně přepsány do programu Microsoft Office Word 2007. Výsledky z výzkumného šetření respondentů pak byly rozděleny do čtyř oblastí a výsledky, které vyplynuly z rozhovorů se sestrami, byly rozděleny do dvou oblastí. Ke každé oblasti pak bylo zpracováno obrázkové schéma v programu XMind 6. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že respondenti celkově hodnotí českou zdravotní péči velice pozitivně. Považují české zdravotnictví za kvalitní a ošetřující personál hodnotí jako profesionály s kvalitními znalostmi. Respondenti také uváděli stejně jako sestry největší problém v jazykové bariéře. Dále také to, že někteří zdravotníci nevědí, jak se mají chovat k muslimským pacientům, a přistupují k nim s nejistotou a obavami. Bylo také zjištěno, že respondentům u sester často chybí lidský přístup k pacientům. Zásadní rozdíly v českém a arabském zdravotnictví vidí respondenti především v absenci zdravotního pojištění v daných arabských státech. Dále si respondenti chválí v českém zdravotnictví čisté nemocnice, kvalitní vybavení a dobře vzdělaný zdravotnický personál. Ze získaných výsledků lze soudit, že respondenti si váží péče, která je jim poskytována v českých nemocnicích. Oproti péči v jejich rodné zemi je v České republice nesrovnatelně lepší. Přístup zdravotníků je však lepší právě v arabských státech, kde se o pacienta více zajímají po všech stránkách. Výsledky výzkumného šetření byly prezentovány na Celostátní studentské vědecké konferenci bakalářských a magisterských nelékařských zdravotnických oborů v Pardubicích 23. 4. 2015. Dále pak budou publikovány formou článku v odborném periodiku pro informování veřejnosti o získaných poznatcích.
Czech healthcare as seen by clients from Arab countries
Keywords: Arabský pacient - multikulturní - ošetřovatelství - sestra - zdravotnictví; Arab patient - multicultural - nursing - nurse - healthcare