Doplňková činnost neziskových organizací poskytujících sociální služby. - Hamerníková, Lada (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce s názvem Doplňková činnost neziskových organizací poskytujících sociální služby se zabývá především tematikou nestátních neziskových organizací. Hlavním cílem práce je zjistit, zda nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby provozují doplňkovou (vedlejší) činnost, zda je pro ně tato činnost přínosná, zejména z hlediska práce s uživateli, zda je pro ně lukrativní z hlediska finančního. V diplomové práci jsem stanovila dvě hlavní výzkumné otázky, a to, zda nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby provozují doplňkovou činnost, pokud ano, tak jakou. Druhá výzkumná otázka má za cíl zjistit, zda jsou doplňkové činnosti pro nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby přínosné a lukrativní. Teoretická část práce popisuje současnou situaci týkající se neziskového sektoru, nestátních neziskových organizací. Další kapitoly pojednávají o financování nestátních neziskových organizací, vysvětluji zde pojmy jako je fundraising, public relations, lobbing, které s neziskovým sektorem velmi úzce souvisí. Dále pak se zaměřuji na hlavní a vedlejší činnosti neziskových organizací, na podnikání, a to jak v režimu živnostenského zákona, tak mimo režim živnostenského zákona. V teoretické části se zabývám rovněž tím, co jsou to sociální služby, kdo může sociální služby poskytovat a kvalitou sociálních služeb. Pro empirickou část byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru s pracovníky nestátních neziskových organizací poskytujících sociální služby v územním obvodu obce s rozšířenou působností České Budějovice. Pro rozhovor bylo stanoveno 9 návodných otázek týkajících se doplňkových činností nestátních neziskových organizací poskytujících sociální služby. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že některé nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby provozují doplňkové činnosti, jedná se zejména o mimoškolní výchovu, vzdělávací činnosti a programy, o poradenskou a konzultační činnost, o mimoškolní výchovu, o lektorskou činnost, pořádání kulturních a společenských akcí, pořádání konferencí, sportovních akcí, organizování workshopů pro veřejnost, setkání pro seniory a aktivizační programy pro ně. Tyto doplňkové činnosti jsou pro nestátní neziskové organizace přínosné, zejména pro práci s klienty, pro vytváření dobrých vztahů s uživateli, pro informování veřejnosti o neziskových organizacích, pro rozšíření nabídky služeb, pro zlepšení kvality nabízených služeb. Co se týče lukrativnosti z finančního hlediska, příliš lukrativní doplňkové činnosti pro nestátní neziskové organizace nejsou, ale i přesto z těchto činností jistý zisk neziskovým organizacím plyne, napomáhají spolufinancovat některé projekty, napomáhají organizacím získávat další zdroje a zajistit tak vícezdrojové financování.
Additional Work of Nonprofit Organizations Providing Social Services.
Keywords: nezisková organizace; sociální služby; doplňková činnost; podnikání; non-profit organizations; social services; additional activities; business