Archetyp hrdiny ve výtvarné tvorbě žáků 1. a 2. stupně základní školy - Boušková Shrbená, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá archetypem hrdiny, způsoby jeho vnímání a výtvarného ztvárnění žáky 1. a 2. stupně základní školy. Teoretická část mapuje archetyp hrdiny od mytologického přes superhrdinu až k současnému hrdinovi. Dále obsahuje specifika dětí mladšího a staršího školního věku, zejména v oblasti vývoje kresby a vztahu k archetypu hrdiny. Praktická část sleduje výtvarné zpracování archetypu hrdiny žáky. Nabízí možné souvislosti mezi volbou konkrétního hrdiny a osobností žáka (autora obrázku). Smíšený výzkum představuje možného hrdinu dnešních dětí školního věku.
The archetype of a hero in art produced by primary and lower-secondary pupils
Keywords: Mýtus; pohádka; archetyp; hrdina; mladší a starší školní věk; Myth; fairytale; archetype; hero; primary pupil; lower-secondary pupil