Aplikace inzulínu v ošetřovatelské praxi - Pivoňková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Abstrakt Diplomová práce je zaměřena na aplikaci inzulínu v ošetřovatelské praxi. V roce 2013 bylo v České republice 678 935 pacientů s onemocněním diabetes mellitus. Z toho se léčilo aplikací inzulínu 17,5 % pacientů. Při aplikaci inzulínu musíme dbát určitých zásad a postupů, aby nedocházelo ke vzniku komplikací. Diplomová práce se skládá z části teoretické a výzkumné. Teoretická část obsahuje charakteristiku onemocnění diabetes mellitus, popisuje inzulín a jeho historii, režimy, druhy a skladování inzulínu. Dále je zaměřena na proces aplikace inzulínu a edukaci pacientů. Ve vztahu k danému tématu byly stanoveny dva cíle. První cíl si kladl za úkol zjistit způsob aplikace inzulínu v ošetřovatelské praxi na základě důkazů. Druhý cíl měl za úkol zjistit, jakým způsobem je poskytnut edukační proces sestrou při aplikaci inzulínu v ošetřovatelské praxi. V návaznosti na tyto cíle, byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka: Jakým způsobem se inzulín aplikuje v ošetřovatelské praxi? Druhá výzkumná otázka: Jak je naplňován edukační proces sestrou při aplikaci inzulínu? Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření. Výzkumné šetření bylo prováděno pomocí dvou variant polostrukturovaného rozhovoru. První varianta rozhovoru byla určena pro pacienty aplikující si inzulín. Druhá varianta byla určena všeobecným sestrám ze standardních oddělení vybraných nemocnic a pro sestry pracující v diabetologických ambulancí. První soubor tvořilo deset respondentů, z toho bylo 5 žen a 5 mužů. Druhý soubor tvořilo 9 respondentů, z toho byly všechny ženy. Rozhovory byly nahrávány a poté doslovně přepsány. Rozhovory byly přepsány pomocí metody tužka papír a dále analyzovány technikou otevřeného kódování. Na základě analýzy dat bylo vytvořeno 5 kategorií s několika podkategoriemi u pacientů a 6 kategorií s několika podkategoriemi u sester. Na základě analýzy zjištěných dat lze říci, že pacienti ani sestry neaplikují inzulín zcela správně. Základní problém vnímám v rozdělení inzulínu podle druhu a jeho správné aplikace, která se liší pro jednotlivé druhy. Další problém vnímám v nesprávné aplikaci dle délky jehly, jako je úhel jehly a tvorba kožní řasy. Výstupem diplomové práce bude standard ošetřovatelské péče na základě EBP, tak aby byly zdůrazněny nedostatky, které jsme zjistili při výzkumném šetření a umožnili jejich předcházení. Tento standard směřuje k upřesnění a zkvalitnění poskytované péče.
The application of insulin in nursing practice
Keywords: Diabetes mellitus; inzulín; aplikace inzulínu; druhy inzulínu; edukace diabetika; Diabetes mellitus; insulin; insulin administration; types of insulin; education of diabetics