Slavonice - sgrafitová výzdoba domů č. p. 517, č. p. 518, č. p. 520, č. p. 522 a č. p. 538 - Musilová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
V bakalářské práci se bude autorka zabývat sgrafitovou výzdobou na průčelích vybraných domů ve Slavonicích č. p. 517, č. p. 518, č. p. 520, č. p. 522 a č. p. 538. V úvodu práce se zaměří na obecnou historii sgrafitové výzdoby fasád v Čechách a ve střední Evropě. Na příkladu jmenovaných slavonických domů představí jednotlivé typy sgrafitové výzdoby měšťanských domů a pokusí se zodpovědět otázky, zda jsou dílem jednoho nebo více umělců a jak byl utvářen jejich ikonografický program. Vycházel z přání objednavatele nebo byl dílem provádějícího umělce? Dále se bude věnovat otázce recepce sgrafitové výzdoby: byla jejich podoba v mladší době z politických či náboženských důvodů upravována nebo dokonce ničena? Co nám prozrazují restaurátorské zprávy zmíněných domů? Jak hodnotíme výzdobu městských domů v dnešní době? Zmíněné otázky vypracuje na základech porovnávání a posuzování archivních materiálů a odborné literatury. Cílem práce bude srovnání a zhodnocení sgrafitové výzdoby na průčelích zmíněných domů a jejich kulturní význam pro současnost.
Slavonice - house´s sgraffito decoration No. 517, No. 518, No. 520, No. 522 and No. 538.
Keywords: Slavonice; sgrafitová výzdoba; č. p. 517; č. p. 518; č. p. 520; č. p. 522; č. p. 538; Slavonice; sgraffito decoration; No. 517; No. 518; No. 520; No. 522; No. 538