Analýza low-copy sekvencí a její využití pro hodnocení polymorfismu kmenů/izolátů Beauveria bassiana - Jozová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Beauveria bassiana je využívaná v biologické kontrole proti hospodářsky významným škůdcům. Detekce morfologického i genetického polymorfismu mezi jednotlivými izolovanými druhy a kmeny v přirozeném prostředí je důležitá ke studiu jejich šíření a působení v ekosystému. Cílem této studie bylo zjistit, v jakém propojení jsou ''lokální kmeny'' s ekologickými aspekty biologické kontroly v chráněné zóně a zhodnotit polymorfismus jednotlivých úseků pomocí metod molekulárních markerů. Bylo analyzováno 36 kmenů odebraných v Národním parku Šumava v České republice. Polymorfismus těchto kmenů byl zjišťován podle sekvencí LSU (28S velká podjednotka ribosomální DNA). Vypozorovali jsme, že populace pocházející z Národního parku Šumava je velmi uzavřená. ''Lokální kmeny'' lze díky těmto metodám velmi dobře charakterizovat i ve srovnání s jinými kmeny z odlišných částí České republiky i z jiných zemí. Populace z Národního parku Šumava nevykazuje žádné rozdíly v polymorfismu. Díky této analýze byl ujednocen vzorek Bba I101. Tento preparát je opětovně používán na lýkožrouta smrkového, vyskytujícího se v Národním parku Šumava v České republice. Tato studie byla podporována granty GAČR 521/08/H042, MSM 60076658-06, MZP SP/2d1/41/08.
Analysis of low-copy sequences and its utilization for evaluation of genetic polymorphism in selected Beauveria bassiana strains/isolates
Keywords: entomopatogenní houby; \kur{Beauveria bassiana}; molekulární markery; sekvenační analýza; rRNA; LSU; entomopathogenic fungi; \kur{Beauveria bassiana}; molecular markers; suquencing analysis; rRNA; LSU