Obavy řídících pracovníků mateřských škol při přijímání dvouletých dětí do mateřských škol - Křikavová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem Obavy řídících pracovníků mateřských škol při přijímání dvouletých dětí do mateřských škol. Teoretická část obsahuje specifika vývoje dětí ve věku dvou let, konkrétně biologická specifika, psychomotorický, emoční a sociální vývoj. Druhá část se zabývá podmínkami vzdělávání dvouletých dětí. Jelikož dvouleté děti jsou na jiném stupni vývoje, je pro ně nutné vytvořit takové podmínky, aby odpovídaly jejich potřebám. Od základních věcných podmínek, jako je vybavení tříd, až po úpravu organizace dne. Poslední teoretická část se týká současné mateřské školy a jejího řízení. Jsou v ní popsány kompetence ředitele a učitele mateřské školy, současně je popsána Strategie vzdělávání 2020. Praktická část má za úkol zjistit, čeho se nejvíce obávají řídící pracovníci mateřských škol při přijímání dvouletých dětí do mateřských škol. K tomuto zjištění byl použit smíšený výzkum. Základní sběr dat byl proveden na základě polo strukturovaného rozhovoru s řídícími pracovníky. Výsledky rozhovorů slouží pro vypracování dotazníkového šetření pro zjištění většího množství výsledků.
The concerns of managers of kindergartens when they admit 2 year old children to kindergartens
Keywords: Dvouleté dítě; Současná mateřská škola; Řízení mateřské školy; Strategie vzdělávání; Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; Two-year-old child; Current pre-primary school; Pre-primary school management; Education Strategy; Framework Education Programme for Pre-school Education