Zákaz diskriminace spotřebitele - Daniel, Adam (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá zákazem diskriminace spotřebitele, jež je součástí právní ochrany spotřebitele. Popisuje postavení a práva spotřebitele vyplývající z českého právního řádu a také z nařízeních a směrnic Evropské unie. Zaměřuje se na konkrétní formy porušování zákazu diskriminace spotřebitele, jako je například zeměpisné blokování a jiné znevýhodňující praktiky vedoucí k nerovnému a diskriminačnímu jednání prodejce vůči spotřebiteli na základě země jeho původu, pohlaví a věku. Práce se dále zaměřuje na zjištění a interpretaci souvisejících judikátů Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu a na jejich dopady pro spotřebitele a podnikatele. Výstupem této práce je průzkum zkušeností spotřebitele týkající se zmíněného zákazu diskriminace, znalostí jeho spotřebitelských práv a způsobů dostupné obrany pomocí dotazníkového šetření. Výstupem práce je také spotřebitelův názor na přijatá opatření související s právě probíhající pandemií nemoci COVID-19 jako na možnou diskriminaci spotřebitele.
The prohibition of consumer's discrimination
Keywords: ochrana spotřebitele; politika ochrany spotřebitele; právo Evropské unie na ochranu spotřebitele; zákaz diskriminace spotřebitele; zeměpisné blokování; consumer protection; consumer policy; Union consumer protection rules; prohibition of consumer's discrimination; geo-blocking