Příprava žáků devátých tříd na trh práce - Tajanovská, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem bakalářské práce je podat co nejširší přehled o způsobech a metodách odborného poradenství na základních školách, jenž se týká výběru dalšího středoškolského vzdělávání ve vztahu k volbě budoucího povolání. Součástí teoretické části jsou kapitoly zaměřené na trh práce a politiku zaměstnanosti, pracovně profesní poradenství, význam práce a pracovní činnosti pro člověka, individuální a týmové poradenství při výběru budoucího profesního uplatnění a kariérové poradenství v České republice. Výstupem praktické části bakalářské práce je nově utvořený kurz Profesní poradenství k volbě povolání. Cílovou skupinou kurzu jsou pedagogičtí pracovníci a výchovní poradci, kteří pracují s žáky základních škol při volbě povolání a dalšího vzdělávání.
Preparation of ninth classes´students for employment market.
Keywords: Nezaměstnanost; trh práce; volba povolání; profesní poradenství; mladí lidé na trhu práce; vzdělávávní; celoživotní vzdělávání; rozvoj lidských zdrojů.; unemployment; labour market; job; vocational selection; young people; education; workers and pedagogical consultants; career; individual and team consultancy.