Analýza rizik nebezpečných látek vznikajících při hoření pneumatik. - Matějovská, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá dnes již celosvětovým problémem nadměrné produkce pneumatik, a to především v souvislosti se vznikajícím velkoobjemovým odpadem po skončení jejich životnosti. Jejím cílem bylo zmapovat možnosti likvidace starých pneumatik a zhodnotit jejich využitelnost pro praxi. Další její náplní je porovnání produkce opotřebených pneumatik s množstvím pneumatik, se kterými je nějakým způsobem nakládáno jako s odpadem v rámci České republiky za posledních devět let. V neposlední řadě se práce zabývá požáry pneumatik na území ČR v letech 2006-2011, které jsou nebezpečné jak pro zasahující hasiče, tak i pro okolní obyvatele a životní prostředí. Statistika produkce ojetých pneumatik a nakládání s nimi ukázala, že v posledních letech dochází k velkému nárůstu jak produkce pneumatik, tak i metod a způsobů, jak se jich účinně zbavit poté, co se stanou odpadem. V další části práce je shrnuto, kterým metodám nakládání a odstranění pneumatik bychom měli dát přednost, a kterým bychom se měli do budoucna vyhýbat. V poslední části práce je uvedena statistika požárů pneumatik za posledních 6 let na území ČR a zhodnocení nejohroženějších lokalit a nejčastějších příčin vzniku těchto požárů.
Risk analysis of hazardous substances resulting from burning tires.
Keywords: Pneumatiky; Nakládání s odpady; Požáry; Nebezpečné chemické látky; Tires; Waste management; Fires; Hazardous chemical substances