Efekt ozdravovacího procesu IBR ve vybraném stádě českého strakatého skotu - Pokorná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce na téma "Efekt ozdravovacího procesu (IBR) ve vybraném stádě červenostrakatého skotu (JASANKA s.r.o.)" se zabývá onemocněním skotu ve stádě. Literární přehled práce je rozdělen do jednotlivých kapitol, první kapitolou je význam chovu skotu, kde dojde k seznámení s problematikou. Následuje kapitola, která popisuje druh českého strakatého skotu konkrétně. Zde se autorka blíže soustředí na charakteristiku tohoto plemene, jeho lineární popis, výživu a ekonomiku chovu skotu. Další rozsáhlá kapitola se zabývá samotným onemocněním IBR, diagnózou, symptomy či možnostmi ozdravování. Poslední kapitola definuje Národní ozdravovací program od IBR v České republice. V druhé části práce, která je nazvána materiál a metodika, se autorka věnovala onemocnění IBR v praxi. Ve vybraném stádu společnosti JASANKA s.r.o. sledovala, jak probíhá toto onemocnění, jaké má následky a jak se podařilo stádo v rámci Národní ozdravovacího programu ozdravit.
Effect of eradication process IBR in selected herd of redspotted cattle
Keywords: skot; IBR; český strakatý skot; plemeno; virus; onemocnění; cattle; IBR; czech spotted cattle; race; virus; disease