Trh práce v zemích Evropské unie a možnosti uplatnění občanů České republiky - Pouzarová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této práce je analýza trhu práce v zemích Evropské unie, se specifikací zaměřenou na možnosti uplatnění občanů České republiky ve vybraných zemích Evropské unie. Vedlejším cílem bylo: 1) Shromáždění údajů a jejich analýza týkající se požadavků, které jsou na trhu práce od příchozích (migrantů) žádány, s větším zaměřením na žádané země (Velká Británie, Irsko, Spolková republika Německo). 2) Sonda mapující situaci v oblasti zaměstnanosti studentů a jejich průzkum zájmu o zaměstnání byl proveden za pomoci dotazníkové šetření. 3) Pro porovnání stavu zájmu o zaměstnání v zemích EU bylo provedeno také dotazníkové šetření u zaměstnanců firem na Českobudějovicku. Mezi dílčí cíle patří zjištění požadavků zaměstnavatelů zemí EU, zde se nejčastěji objevují požadavky na jazykovou vybavenost uchazečů, pracovní zkušenost v oboru a samostatnost uchazečů o zaměstnání. Dále bylo snahou zjistit, jaký pracovní trh ze zemí EU je nejideálnějším pro obyvatele České republiky. Na základě analýzy údajů získaných z úřadu práce bylo zjištěno, že Velká Británie je nejvhodnější zemí pro české občany. Mezi kladné stránky této země bylo zahrnuto neuplatňování omezení v přístupu na trh práce. Za velké nevýhody u zaměstnání ve Velké Británii jsou předkládány příliš vysoké ceny životních nákladů spojené s bydlením, službami a jinými dalšími potřebami spojenými k životu. Vyhodnocením výsledků dotazníkového šetření se potvrdila skutečnost, že největší překážkou pro získání práce v zemích EU je pro většinu občanů ČR nedostatečná jazyková znalost, která je ve většině případů odrazuje od vyhledávání zaměstnání. Dále z dotazníkového šetření vyplynulo, že nejvíce vyhledávanou zemí u dotazovaných respondentů je nejpreferovanější Velká Británie, Irsko a překvapivě se objevila i Francie. Z dotazníkového šetření vychází, že o zaměstnání v zemích EU je větší zájem ze strany studentů. Studenti mají větší tendence ve vyhledávání zaměstnání než dotazovaní zaměstnanci.
Job market in the EU countries and employment opportunities for the Czech republic citizens
Keywords: zaměstnanost; Evropská unie; Schengenský systém; trh práce; nezaměstnanost; Employment; Europien union; Schengen area; job market; unemployment