Telefonicky asistovaná první pomoc u probíhajícího porodu - Moravcová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2014)
Obsahem této bakalářské práce je poskytnutí profesionální pomoci u probíhajícího porodu po telefonickém spojení. Správné poskytnutí první pomoci u probíhajícího porodu operátorem zdravotnického operačního střediska zdravotnické záchranné služby je velmi důležité pro rodičku a její okolí. Poskytnutí první pomoci u probíhajícího porodu po telefonickém spojení spočívá, jak v samotném porodu, tak i ošetření matky a novorozence po porodu. Teoretická část bakalářské práce se věnuje nejenom telefonicky asistované první pomoci u probíhajícího porodu, ale i průběhu fyziologického porodu i porodu patologického a postupy k poskytnutí první pomoci u probíhajícího porodu. Teoretická část začíná definováním pojmu porod, historií a současností porodnictví. Dále je rozebrán samotný porod, jeho možné komplikace a první pomoc s ošetřovatelskou péčí. V závěru teoretické části je popsána práce zdravotnického operačního střediska ZZS a postupy k telefonicky asistované první pomoci u probíhajícího porodu a telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace novorozence.
First aid at the running childbirth assisted by phone
Keywords: Dispečer; novorozenec; operátor; ošetření novorozence; porod; rodička; resuscitace novorozence; telefonicky asistovaný porod; zdravotnické operační středisko.; Dispatcher; newborn; operator; treatment of newborn; childbirth; new mother; resuscitation of newborn; resuscitation of newborn asisted by phone; health call center.