Činnost povodňových orgánů správního obvodu ORP Týn nad Vltavou prováděná v souvislosti s povodňovými opatřeními. - Hlaváč, Roman (Jihočeská univerzita, 2012)
V úvodu mé diplomové práce je obecně charakterizováno nebezpečí vzniku povodně na území České republiky, na které navazují základní legislativní dokumenty pro řízení ochrany před povodněmi.Charakteristika území, na něž je orientována diplomová práce, je uvedena v další části, kde je podrobně popsán správní obvod ORP Týn nad Vltavou, jeho základní hydrologický popis povodí a vodních toků a samozřejmě i povodňový profil jednotlivých obcí. V další části je vysvětlen termín povodeň, rozdělení povodní a podrobný popis povodňového nebezpečí správního obvodu ORP Týn nad Vltavou s důrazem na nebezpečí vzniku zvláštní povodně. Toto pokračuje uvedením komplexu činností a opatření, jež mají předcházet a zamezit ohrožení zdraví, životů a majetku občanů, společnosti a životního prostředí při povodních. Dále je zde pojednáno o plánování v oblasti ochrany před povodněmi a rozdělení povodňových plánů. Důraz je kladen především na dokumentaci povodňové ochrany správního obvodu ORP Týn nad Vltavou, se kterou je spjata činnost povodňových orgánů. Detailně je pohovořeno o jejich působení v době mimo povodeň a v době povodně. Zmíněna je funkce povodňové komise ORP Týn nad Vltavou s podrobným popisem činností jednotlivých členů. Cíle mé diplomové práce byly zaměřeny na zjištění úrovně zpracované dokumentace povodňové ochrany, na analýzu činností povodňových orgánů a prověření jejich znalostí o problematice povodní. Všechny cíle byly směřovány ke správnímu obvodu ORP Týn nad Vltavou a jeho povodňových orgánů. Prostřednictvím sociologického průzkumu mezi povodňovými orgány správního obvodu ORP Týn nad Vltavou, jenž byl proveden formou anonymního dotazníku, byla ověřena jejich znalost v oblasti povodňové ochrany. Získané výsledky byly podrobeny statistickému vyhodnocení, jež je společně s grafickým znázorněním součástí práce.
The activities of flood protection authorities of the administrative district of Týn nad Vltavou performed in connection with flood protection measures.
Keywords: Povodeň; Povodňová komise; Povodňová ochrana; Povodňová opatření; Povodňový plán; Správní obvod ORP Týn nad Vltavou; Varování a vyrozumění; Záplavová území.; Flood; Flood committee; Flood protection; Flood protection measures; Flood plan; Administrative district of the MEP Týn nad Vltavou; Warning and notification; Floodplains.