Vliv alkoholismu rodičů na budoucí život jejich dítěte - Baniarová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Pokud se jedinec stane závislým na alkoholu, postupem času dochází k destrukci jeho osobnosti a to má negativní vliv na výchovu dětí i partnerský vztah. Proto je cílem této práce analyzovat blíže problematiku dětí alkoholiků. Nástrojem realizace je kvalitativní výzkum. Výzkum byl proveden na souboru dvaceti respondentů, ze kterých bylo 10 dětí alkoholiků, kteří se samy staly alkoholiky, druhou část tvořily děti alkoholiků, kteří alkoholu nepropadly. Otázky směřovaly především ke konstrukci rodinné anamnézy, dále ke zjištění charakterových vlastností a vztahu k alkoholu. Výsledky byly následující: Jedinci, kteří vyrůstali v alkoholické rodině mají nízké sebevědomí, i při dobré inteligenci nedosahují odpovídajícím školním výsledkům, mají problémy v důvěrných vztazích, neumějí přijímat pochvalu od druhých, jsou přehnaně sebekritičtí, pomáhající, impulzivní, společenští, odpovědní, loajální, nejistí, podezíraví a upřímní, často jsou nespokojeni se svým životem
Influence of parent´s alcoholism on the future life of their child
Keywords: Alkohol; závislost; rodina; dítě; důsledky; Alcohol; addiction; family; child; consequences