Ceny v maloobchodě - Čapek, David (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce jsou ceny v maloobchodě. Cílem je analýza vývoje spotřebitelských cen v České republice z hlediska vývoje v čase a pro různé skupiny zboží. V této práci je shrnut teoretický základ o maloobchodu, spotřebitelských cenách, tvorbě cen, inflaci, indexu spotřebitelských cen, spotřebitelský koš. Dále o cenové politice České republiky. V praktické části jsou analyzována dostupná data z Českého statistického úřadu, zkoumána daňová politika státu a vše je porovnáváno v čase. Zvlášť jsem analyzoval vybrané oddíly spotřebního koše jako potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje a tabák, bydlení, voda, energie a paliva, zdraví, doprava. V závěru jsou shrnuty výsledky mé práce a popsány možné dopady.
Prices in retail
Keywords: Maloobchod; cena; inflace; příčiny inflace; spotřebitelské ceny; spotřební koš; cenová politika; tvorba cen; daňová politika; daň z přidané hodnoty; spotřební daně.; Retail; price; inflation; causes of inflation; consumer prices; market basket; pricing policies; pricing; taxation; value added tax; excise tax.