Vývoj rodinné politiky v České republice a její současná podoba - Zemková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá vývojem rodinné politiky v České republice a její současnou podobou. Nejprve je charakterizována rodina a její důležitost ve společnosti. Následně je přiblížena současná česká rodina ze sociodemografické perspektivy a její proměny v uplynulých dvaceti letech. Poté práce definuje pojem rodinná politika a vymezuje druhy státních intervencí na podporu rodinného života v České republice. To, jak se tento systém státní pomoci rodinám vytvářel, je předmětem následující části práce, která se zabývá vývojem rodinné politiky od vzniku samostatného Československa do roku 1989. Důraz je kladen na popis vývoje vybraných finančních stimulů vztahujících se k této problematice. Jejich vývoj po roce 1989 je analyzován v navazující, závěrečné kapitole. Zároveň je zde přiblížen přístup státu k rodině po roce 1989 a jsou nastíněny základní dokumenty státní politiky vůči rodinám.
The development of the family policy in the Czech Republic and its current form
Keywords: Rodinná politika; novomanželské půjčky; podpora při narození dítěte; mateřský příspěvek; rodičovský příspěvek; přídavky na děti; mateřská dovolená; Family policy; newlywed loans; childbirth contribution; maternity contribution; paternal contribution; child benefit; maternity leave.