Souběžný výskyt laktózové intolerance a intolerance bílkoviny kravského mléka v české populaci - Nestávalová, Sára Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Laktózová intolerance je jednou z nejčastějších se objevujících se potravinových intolerancí ve světě. Světová prevalence laktózové intolerance se pohybuje mezi 57 až 65 %. Laktózovou intoleranci způsobuje snížení nebo úplnou ztrátou enzymu laktázy. Enzym laktáza štěpí mléčný cukr na dva jednoduché monosacharidy glukózu a galaktózu. Podle původu úbytku laktázy lze laktózovou intoleranci rozdělit do čtyř skupin: kongenitální (vrozený) nedostatek laktázy, vývojový nedostatek laktázy, primární nedostatek laktázy (hypolaktázie v dospělosti) a sekundární nedostatek laktázy. Vyšetřované polymorfismy asociované s laktózovou intolerancí v evropské populaci jsou dva. Polymorfismus C/T-13910 a G/A-22018. Wild type genotyp CC nebo GG je spjatý s laktózovou intolerancí. Heterozygotní genotyp CT nebo GC se spjatý s částečnou laktózovou intolerancí. Mutovaný homozygotní genotyp TT a AA je spojen s perzistencí laktázy. Alergie na bílkovinu kravského mléka (kasein) je na rozdíl od laktózové intolerance imunologicky zprostředkovaná reakce na kasein. Jedná se zpravidla o dětské onemocnění objevující se v kojeneckém věku. Po ukončení kojení se alergie vytrácí, perzistence alergie v dospělosti je vzácná. Světová prevalence alergie na bílkovinu kravského mléka je 3 až 6 %. V praktické části jsem se věnovala vyšetření PCR-RFLP pro stanovení genotypu u polymorfismů C/T-13910 a G/A-22018. Získané výsledky jsou statisticky zpracovány. Zpracované údaje slouží jako prevalence laktózové intolerance v české populaci. Alergie byla vyšetřována pomocí imuno-enzymatické metody ke stanovení potravinových alergenů. Vyšetřovali se specifické IgG4 protilátky proti potravinovým alergenům. Výsledky byly statisticky zpracovány. Z výsledků osob testovaných, jak na intoleranci laktózy, tak na alergii na bílkovinu kravského mléka byla vytvořena statistika souběžného výskytu laktózové intolerance a alergie na bílkoviny kravského mléka.
Co-occurrence of lactose intolerance and cow's milk protein intolerance in Czech population
Keywords: Laktózová intolerance; Alergie na bílkovinu kravského mléka; Polymorfismus C/T-13910; Polymorfismus C/T-13910; Potravinová intolerance; Lactose intolerance; Cow's milk protein allergy; C/T-13910 polymorphism; C/T-13910 polymorphism; Food intolerance