Muzikoterapie u seniorů - Šotkovská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářské práce zjišťuje, jaký vliv a účinek má na seniory v Domově sv. Anežky ve Velkém Újezdě a v Domově pro seniory v Budíškovicích léčebná metoda muzikoterapie, zda je seniory v těchto zařízeních využívána a jakou formou je uskutečňována. Teoretická část je věnována formám, směrům a druhům muzikoterapie, seniorům, jejich potřebám, rolím a adaptacím. Dále jsou v teoretické části popsány zařízení pro seniory, terapeuti a jejich profese. Praktická část je tvořena kazuistikami respondentů, které byly získány osobními standardizovanými rozhovory, podle nichž jsou i vyhodnocovány. Výsledky výzkumu jsou porovnávány s údaji autorů použité literatury.
Musicotherapy in elderly people
Keywords: hudba; muzikoterapie; senioři; adaptace seniorů; domovy pro seniory; terapeut; Music; musicotherapy; seniors; adaptation of the elderly; retirement homes; therapist