Vliv porodu a šestinedělí na sexualitu partnerů - Litvanová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce pojednává o vlivu porodu a šestinedělí na sexualitu partnerů. Vzhledem k zaměření bakalářské práce je v teoretické části popsán porod, období šestinedělí a sexualita. Dále se práce zabývá problematikou role porodní asistentka a úloha partnera v průběhu porodu a období šestinedělí. Celkem byly stanoveny tři cíle. Cílem práce bylo zjistit, zda porod a období šestinedělí ovlivní sexuální život partnerů. Druhým cílem bylo zjistit, zda chování porodní asistentky ovlivnilo prožívání porodu u rodičky, případně u partnera a třetím cílem bylo zjistit, zda mají ženy dostatečné znalosti o sexualitě jak v období šestinedělí, tak i v období po šestinedělí. Na podkladě stanovených cílů byly stanovené i výzkumné otázky. První výzkumná otázka zjišťovala jaký vliv má porod a šestinedělí na sexualitu partnerů. Ve druhé výzkumné otázce jsme se ptali, jak ovlivňuje chování porodní asistentky prožívání porodu u rodičky, případně u partnera. Třetí výzkumná otázka se zabývala tím, jaké znalosti mají ženy o sexualitě v období šestinedělí a po šestinedělí. Výzkum probíhal s ženami a muži v jejich domácím prostředí během měsíce březen v roce 2018. K provedení výzkumné části byla zvolena metoda kvalitativní. Sběr dat byl proveden pomocí polostrukturovaných rozhovorů s ženami od půl roku až do jednoho roku po porodu a s muži, jejichž ženy jsou půl roku až jeden rok po porodu. Rozhovory byly nahrávány na základě předchozí domluvy a se souhlasem žen i mužů. Partneři, kteří se účastnili výzkumu, podepsali Žádost o souhlas ke spolupráci. Rozhovor obsahoval 15 otázek pro ženu a 15 otázek pro muže, podle potřeby byly páru kladeny případné doplňující otázky. Na základě zachování anonymity, byli jednotlivé ženy a muži označeni, například Ž1.; M1. Se souhlasem žen i mužů byly rozhovory nahrávány a následně přepsány. Získaná data byla zpracována metodou "tužka papír" a barevně kódována. Na základě analýzy dat byly vytvořeny hlavní kategorie a jejich podkategorie. První kategorií pro ženu je Porod, která má 6 podkategorií Příprava na porod, Psychické prožívání, Návrh na přítomnost partnera u porodu, Přínos přítomnosti partnera u porodu, Chování a komunikace porodní asistentky, Vnímání příchodu novorozence na svět. Jako druhá byla stanovena kategorie Šestinedělí, které má 6 podkategorií Obecná informovanost, Informovanost v oblasti sexuality, Zdroje informací, Upevnění vztahu, Péče o novorozence, Změny v partnerském životě. První kategorií pro muže byla stanovena kategorie Porod, která má také 6 podkategorií Příprava na porod, Psychické prožívání, Návrh na přítomnost partnera u porodu, Chování a komunikace partnerky, Chování a komunikace porodní asistentky, Vnímání příchodu novorozence na svět. Druhá kategorie je Šestinedělí, které má 6 podkategorií Obecná informovanost o šestinedělí partnerky, Informovanost v oblasti sexuality, Zdroje informací, Upevnění vztahu, Péče o novorozence, Změny v partnerském životě. Z výzkumného šetření vyplynulo, že porod u jednoho páru ovlivnil jejich sexuální život. Muž vzhledem k přítomnosti u porodu jako takového a spatření vypuzení placenty a plodových obalů, neměl chuť na sex se svou partnerkou dva až tři měsíce po porodu. U ostatních párů z výzkumného souboru neměl porod žádný vliv na jejich sexualitu po porodu. U všech párů z výzkumného souboru ovlivnilo sex po porodu období šestinedělí. Nejčastější příčinou změny v sexuálním životě byla nová role ženy v souvislosti s mateřstvím, změna denního režimu ženy i muže, únava a vyčerpanost ženy. Dále bylo zjištěno, že porodní asistentka svým postojem a přítomností při porodu nemá vliv na prožívání porodu ze strany žen ani mužů. Také bylo zjištěno, že ženy i muži jsou dostatečně poučeni o období šestinedělí a o sexualitě v období šestinedělí. Ženy byly nejčastěji informované od porodní asistentky a muži od vlastní partnerky.
Effect of Childbirth and Puerperium on sexuality of partners
Keywords: partner; porod; porodní asistentka; sexualita; šestinedělí; žena; partner; childbirth; midwife; sexuality; puerperium; woman