Informovanost vysokoškolské mládeže o zdravotních rizicích spojených s pobytem v zahraničí, znalosti a využívání možností prevence - Hanková, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma mé diplomové práce se zabývá problematikou cestování. Zjišťuje informovanost vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity o cestovních rizicích a zároveň mapuje znalost a využívání dostupných preventivních opatření. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a část praktickou. V teoretické části se snažím přehledným způsobem zpracovat dostupné poznatky o zdravotních rizicích včetně uvedení jednotlivých forem prevence. Cílem praktické části je analýza získaných dat a stanovení informovanosti vysokoškolských studentů o rizicích spojených s cestováním. Výzkumné šetření je založeno na metodách prevalenční studie realizované pomocí anonymního dotazníkového šetření. Celkově bylo osloveno 652 studentů Jihočeské univerzity, návratnost čítala 460 dotazníků. V souvislosti se stanovenými cíli byly vysloveny dvě hypotézy. H1: Informovanost studentů ZSF JU o zdravotních rizicích spojených s pobytem v zahraničí je významně vyšší než studentů ostatních fakult JU. H2: Statisticky nejvýznamnějším zdrojem informací o znalostech a využívání možností prevence je internet. Tyto hypotézy byly statisticky vyhodnoceny a na základě získaných výsledků potvrzeny či vyvráceny. Z výsledků šetření je patrné, že nejvíce informovaní o předkládané problematice jsou studenti přírodovědecké fakulty. Tento fakt byl posléze vysvětlen návštěvou řady exotických destinací během posledního pobytu v zahraničí a také širokou nabídkou fakultních celosvětově orientovaných studijních a pracovních stáží, v souvislosti s nimiž se studenti sami informují o možných cestovních rizicích. K získávání informací využívá statisticky největší část dotázaných internet. Tato práce se stala podkladem pro cílené zaměření zdravotní výchovy ve smyslu minimalizování zdravotních rizik při cestách do zahraničí. Vlastním realizačním výstupem je informační plakát, který bude distribuován na jednotlivé fakulty Jihočeské univerzity.
Awareness of university students about the health risks associated with a stay abroad, knowledge and use of possible preventive measures
Keywords: cestování; importováná onemocnění; informovanost; preventivní opatření; vysokoškolští studenti; zdravotní rizika; travel; imported disease; awareness; preventive measures; university students; health risks