Radonová studie ve vybraných obcích Jihočeského kraje - měření, analýza výsledků a vnímání rizika obyvateli - Nováková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
RADONOVÁ STUDIE VE VYBRANÝCH OBCÍCH JIHOČESKÉHO KRAJE - MĚŘENÍ, ANALÝZA VÝSLEDKŮ A VNÍMÁNÍ RIZIKA OBYVATELI Tématem mé diplomové práce je ''Radonová studie ve vybraných obcích Jihočeského kraje - měření, analýza výsledků a vnímání rizika obyvateli''. Veškerá pozornost i obavy obyvatelstva z radioaktivity jsou soustředěny zejména na umělé zdroje záření, hlavně na jaderná zařízení. Největší ozáření lidí je však způsobeno zdroji přírodními, zvláště radonem. Proto jsem si zvolila jako cíl práce přiblížit a usnadnit pochopení problematiky radonu pro širší vrstvu populace a jednoduše nastínit dopady pramenící z působení radonu na lidský organismus. Zároveň jsem se snažila zhodnotit reakce lidí na radon, na naměřené hodnoty v jejich domě, jejich obavy nebo naopak lhostejnost. Hlavní náplní mé diplomové práce bylo zpracování výsledků hodnot objemové aktivity radonu, které byly v objektech naměřeny, porovnání výsledků s radonovým indexem pozemku a určení vztahu mezi objemovou aktivitou radonu a dalšími parametry, jako je stáří domu, kontakt s podložím, těsnost oken, použitý stavební materiál a zdroj vody.
Radon Study of a Sample of Chosen Municipalities of South Bohemia - Measurment, Results Analysis and Inhabitants´ Perception of Risk
Keywords: radon; přírodní radioaktivita; přírodní ozáření; poločas rozpadu objemová; aktivita radonu; radonový index pozemku; radon; natural radioactivity; natural irradiation; half-life; volume activity of radon; radon index of subsoil