Komparace metody SERVQUAL a on-line referencí ve sledování spokojenosti hotelového hosta - Petříková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá komparací metody SERVQUAL a on-line referencí ve sledování spokojenosti hotelového hosta. Ve zvoleném hotelovém zařízení je realizování výzkum on-line referncí a dotazníkový výzkum metodou SERVQUAL. Provedení těchto výzkumů směřuje k navržení vhodných doporučení ke zlepšení poskytovaných služeb a ke zlepšení vztahů s hotelovými hosty.
Comparison of SERVQUAL method and on-line references in the monitoring of hotel guest satisfaction
Keywords: spokojenost zákazníka v hotelu; SERVQUAL; on-line reference; výzkum; porovnání metod; cestovní ruch; customer´s satisfaction in hotel; SERVQUAL method; on-line references; comparison of methods; tourism