Postavení radioterapie u karcinomu hrtanu - Fišerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Karcinom hrtanu a jeho léčba významně ovlivňují základní životní funkce - dýchání, polykání, tvorbu hlasu, a tím prakticky všechny stránky života pacienta. Podmínkou pro léčbu karcinomu hrtanu je zajistit takový způsob léčby, aby byly co nejoptimálněji zachovány orgánové funkce. Radioterapie a chirurgie, nebo jejich vzájemná kombinace, jsou základním léčebným způsobem pro karcinom hrtanu. Radioterapie je předně doporučována pro časné nádory, protože je po ní lépe zachována funkce hlasivek než po chirurgii. Radioterapií jsou také nadále léčeni pacienti s kontraindikací k celkové anestézii nebo ti, kteří operaci odmítají. V léčbě pokročilých stádií nezaručuje ani kombinace radioterapie a chirurgie dostačující léčebný výsledek, a proto se tyto modality kombinují s chemoterapií. V poslední době, je používána pro léčbu pokročilé rakoviny hrtanu neoadjuvantní nebo indukční chemoterapie kombinovaná s radioterapií. Jedině vyhodnocení léčebných výsledků vede k oprávněnosti použití té které léčebné modality. Pro získání těchto výsledků je nutné, aby se postupovalo jednotně. V této práci jsou vyobrazeny jednotlivé možnosti léčby dle zahraničních studií a pracovišť v České republice
Radiotherapy in the treatment of laryngeal cancer
Keywords: Radioterapie Karcinom hrtanu Gotický nádor Léčebný standard Chemoterapie Chirurgická léčba; Radiotherapy Carcinom of larynx Glottic lesion Standard of treatment Chemotherapy Surgery