Mezigenerační vnímání sexuální odlišnosti ve Vrchlabí - Havlíčková, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá mezigeneračním vnímáním homosexuality lidí ve Vrchlabí a v jeho nejbližším okolí. Práce se zaměřuje na tři základní věkové kategorie: mladí dospělí (18-30), střední dospělost (31-64) a senioři (65+). Teoretická část je rozdělena do pěti hlavních okruhů. Úvod je věnován definici homosexuality a dalších pojmů, které s homosexualitou úzce souvisejí. Další část se zabývá procesem coming out a objasňuje, o jaký proces se jedná, a blíže specifikuje jeho jednotlivé části. Další kapitola poskytuje stručný náhled do historie homosexuality a na její proměny v čase od dob starověku a přes středověké stíhání až do počátku 90. let, kdy došlo k dekriminalizaci homosexuality a začalo osvětové hnutí za tuto menšinu. Kapitola č. 4 stručně pomáhá pochopit, jak je homosexualita vnímána v biblickém kontextu, jaké jsou teologické postoje k homosexuální menšině, a v neposlední řadě, jak se k minoritě staví církev. Poslední okruh je zaměřen na homosexualitu v rámci legislativy v České republice. Nabízí náhled do procesu dekriminalizace, náhled na otázku diskriminace, registrovaného partnerství a možnosti adopce dětí homosexuálními páry. V empirické části jsou zhodnocovány výsledky výzkumu, kde byla hodnocena informovanost a míra tolerance k homosexuální menšině ve Vrchlabí. Kvantitativní výzkum byl proveden formou dotazování. Anonymní dotazník byl rozdán mezi 150 respondentů s návratností 84,6 % (127). Osloveni byli lidé v prostorách restauračního zařízení Partyzán, výrobního závodu ARGO-HYTOS (oblast výroby, obchodu i služeb), Gymnázia Vrchlabí a Domova pro seniory ve Vrchlabí. Tímto výběrem byla snaha zajistit pokud možno co nejširší okruh respondentů z několika hledisek (identifikace). Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jak homosexualitu vnímá mladší generace oproti generaci starší a seniorům ve městě Vrchlabí. Dílčím cílem bylo zkoumání, do jaké míry je společnost informovaná, kde informace získala a jak je nakloněna k dalším otázkám, které kolem homosexuality vyvstávají. Otázka informovanosti poukázala na silný vliv médií, nicméně prostředí školy se co se tématu homosexuality týče, ukázalo být značně nepodnětným. V souvislosti s cíli práce stanovená hypotéza H1, které předpokládala, že vyšší toleranci vůči homosexuálům má mladší generace oproti seniorům, se potvrdila. Respondenti mladších ročníků vykazují vyšší míru tolerance než senioři. Hypotéza H2, která přepokládala, že senioři nadále vnímají homosexualitu jako nemoc (úchylku) se potvrdila pouze částečně. Z výzkumu vyplývá, že homosexualitu jako duševní poruchu sice vnímá nejvíce lidí v seniorském věku, nicméně mluvíme o pouhých 16 %. Vzhledem k tomuto výsledku nemůžeme s jistotou potvrdit hypotézu č. 2.
Intergenerational perceptions of sexual differences in Vrchlabí
Keywords: Homosexualita; homosexuální chování; homofobie; heteronormativita; sexuální orientace; coming out; registrované partnerství; homosexuality; homosexual behavior; homophobia; heteronormativity; sexual orientation; coming out; registered partnership