Sociální a zdravotní aspekty kouření v Armádě České republiky - Šváb, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá tématikou kouření tabákových výrobků u vojáků z povolání Armády České republiky, popřípadě závislosti na nich. Cílem bakalářské práce je zmapovat situaci v oblasti kouření u vybrané skupiny respondentů ze dvou vojenských útvarů v Jižních Čechách. Zjistit, jaký zaujímají vojáci z povolání postoj k tomuto negativnímu faktoru životního stylu, jejich povědomí o sociálních a zdravotních aspektech kouření. Práce je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. V teoretické části jsou uvedeny informace o tabáku, zdravotní následky kouření, závislost, vliv společnosti na kouření a problematika kouření v AČR. Výzkumná část, která byla provedena formou dotazníku, se zabývá problematikou nikotinismu v AČR, ve které zjišťuji počet kuřáků a nekuřáků na pracovišti, vztahy mezi vojáky a vliv stresové situace na kouření. Z výsledků šetření vyplývá, že míra závislosti na tabákových výrobcích u příslušníků AČR je o několik procent nižší, než v běžné populaci (28 32% občanů), a to 25% kuřáků ze sta oslovených respondentů ve věku mezi 20 35 lety věku. Překvapivé bylo také zjištění, že stresující situace, které jsou způsobené náročnou službou v AČR, nevyvolávají u vybraných respondentů touhu si zapálit cigaretu nebo užít jiné tabákové výrobky. Tuto skupinu tvoří pouze 2% ze sta oslovených respondentů.
Social and health aspects of smoking in the Army of the Czech Republic
Keywords: Student; cigareta; kouření; alkohol; konopné látky; závislost; výzkum; zkušenost; negativní faktory; respondent; zdraví; životní styl.; Student; cigarette smoking; alcohol; cannabis dependence; research; experience negative factors; respondent; health; lifestyle.